Secret Chiefs 3 is zelfs voor avant-garde begrippen een bijzonder gezelschap. De band heeft als spil Trey Spruance (ex-Faith No More, ex-Mr. Bungle) en heeft een constant wijzigende bezetting. Mensen vertrekken en komen weer terug, mensen zijn voor materiaal even niet nodig of juist wel. Sterker nog: onder de naam Secret Chiefs 3 zijn albums uitgekomen die tracks van verschillende satellietbands(!) van Secret Chiefs 3 bevatten. Verschillende samenstellingen van die pool van muzikanten dus, onder namen als Traditionalists, Ishraqiyun en Holy Vehm.

Geen wonder dat het muzikaal ook enorm kan verschillen. Avant garde-rock, metal, wereldmuziek, surfrock, elektronische muziek, het kan allemaal. Ze hebben zelfs een keer een soundtrack gemaakt voor een horrorfilm uit het obscure Italiaanse Gialla Horror genre. Klein detail: die film bestond niet.

Secret Chiefs is zo avant-garde dat het lang niet iedereen zal aanspreken, maar bijzonder is het wel. En beslist veel meer dan alleen een artistiek concept, want spelen kunnen ze.