Er wordt graag over guilty pleasures gesproken als het op muziek aankomt. Zelf blijf ik er bij dat ik als Status Quo-fan het stadium van guilty pleasures op mijn vijftiende al voorbij was. Om de een of andere reden wordt Steely Dan – vaak aangeduid met de wat badinerende term yacht rock – ook regelmatig in de categorie guilty pleasures ingedeeld.

Volstrekt ten onrechte als je het mij vraagt, want onder het gladde muzikale voorkomen waren geweldige muzikanten aan het werk onder leiding van twee vasthoudende en veeleisende perfectionisten, Walter Becker en Donald Fagen. Partijen werden in latere jaren keer op keer opnieuw gedaan, met verschillende muzikanten. Die wisten dan ook vaak pas bij release of hun werk het album gehaald had. “Reelin’ In The Years” stond op het debuut, Can’t Buy a Thrill.

Van de track “Kid Charlemagne” is er trouwens ook een geweldige What Makes This Song Great? van Rick Beato.