Metallica’s Black Album bestaat dertig jaar en dat wordt gevierd. Met de onvermijdelijke extended edition (3 cd’s) en de limited edition voor mensen met geld over (14 cd’s, 6 dvd’s en nog het een en ander aan vinyl).

Leuker lijkt een andere release voor deze gelegenheid: The Metallica Blacklist, een album met maar liefst 53 covers van de twaalf tracks op het originele album. Hoewel, er zijn natuurlijk allerlei tracks meerdere keren gecoverd en daar is de wat mij betreft rare keuze gemaakt om de covers per track bij elkaar te zetten, met als gevolg dat op de eerste van vier cd’s eerst zes versies van “Enter Sandman” staan en daarna zeven van “Sad But True”. Bovendien loopt het qua stijlen waarschijnlijk wel heel veel uit elkaar als je kijkt naar wie er meedoen.

De helft van de opbrengst gaat naar Metallica’s eigen goede doel, de andere helft naar door de deelnemende muzikanten gekozen goede doelen. Deze cover met Miley Cyrus, Elton John, Watt (Andrew Watt, van California Breed en Ozzy Osbourne), cellist Yo-Yo Ma, Metaliica’s Robert Trujillo en Chad Smith (Red Hot Chili Peppers, Chickenfoot) is alvast vrijgegeven. De zang van mevrouw Cyrus vind ik maar zozo, de piano van Elton John daarentegen past er geweldig bij, met een ver-November Rain-de versie tot gevolg.