Het is de band die de start was van de jambandscene in de VS. Jammer genoeg vrijwel alleen daar, met als gevolg dat ook bands als Umphrey’s McGee en Phish zelden buiten de VS optreden. Het is bovendien een bijzondere scene. Buitengewoon fanatieke fans, die de bands vaak achterna reizen.

Grateful Dead-fans zijn een begrip in de VS: de Deadheads. Zowel de band als de Deadheads hadden nogal een fascinatie voor drugs. Marihuana, maar ook LSD, heroïne, cocaïne, de hele rataplan. Het was mede de oorzaak van het overlijden van voorman Jerry Garcia in 1995, op slechts 53-jarige leeftijd. In een ontwenningskliniek…

In de discografie op Wikipedia wordt geen onderscheid gemaakt tussen studio- en livealbums, om de simpele reden dat de heren regelmatig livealbums vol nieuwe tracks afleverden in plaats van zoals gebruikelijk met een studioalbum op tournee te gaan en dan pas liveversies van die tracks uit te brengen.

Leuk detail: “He’s Gone” stond voor het eerst op zo’n livealbum, Europe ’72, en wel in een versie die ten gehore was gebracht in ons eigen Concertgebouw.