Paul Gilbert - 'Twas cover

Paul Gilbert – ‘Twas

Meer Paul Gilbert dan kerst

Om de een of andere reden voelen veel artiesten, en dan met name Amerikanen, minstens één keer in hun carrière de behoefte een kerstplaat opnemen. Dit jaar is het zover voor Paul Gilbert. Maar op ‘Twas zijn er gelukkig geen kinderkoren of kerstklokken te bekennen.

In tegenstelling tot Werewolves Of Portland, waarop hij alles zelf deed, heeft hij ‘Twas in zes dagen vrijwel live met een band opgenomen. Die bestaat uit muzikanten uit de Portland scene die bij mijn weten nog niet eerder op een van Gilberts studioalbums te horen waren. Drummer Jimi Bott (ex-Fabulous Thunderbirds) is een bluesknakker die bovendien de studio had, de engineer van dienst was én de mix deed en de andere drie, gitarist Dan Balmer, bassist Timmer Blakely en toetsenist Clay Giberson, zijn vooral in de jazz actief.

Dat laatste hoor je verschillende keren, zoals in opener Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! Maar goed, als jazzcats zijn ze vooral ook heel veelzijdig, dus als Gilbert er de sokken in zet gaan ze net zo makkelijk mee. Wat verder opvalt is dat de kersttraditionals vooral als kapstok dienen om met de melodie aan de haal te gaan. Het zijn dus geen karaokeversies met snelle gitaarpassages, maar er wordt van alles aan toegevoegd. Zo zijn er tal van passages van bekende pop- en rocksongs te horen en voor de echte gitaarnerd is het een sport op zich om stilistische verwijzingen naar andere gitaristen te vinden.

Voor alles is het vertrouwd popjazzbluesrock van Paul Gilbert, met “zangpartijen” uitgevoerd op gitaar, met de ene na de andere splijtende solo. Wat heet vertrouwd: in Winter Wonderland wordt zelfs de boormachine met plectrums zelfs van eh… stal gehaald. Met wat rustiger tracks (zoals het jazzy The Christmas Song en de bluestrack Down The Chimney Blues) blijft er ook wat ruimte om op adem te komen.

Twee songs zijn nieuw: Three Strings For Christmas en Every Christmas Has Love. En zoals dat het geval was bij Werewolves Of Portland staan de teksten van deze instrumentale songs erbij. Dat klinkt raar, maar hij schrijft zijn songs met zang – en dus zanglijnen – en voert ze vervolgens instrumentaal uit.

Wanneer je de sfeer aan de kerstdis dit jaar wilt verhogen zou je zomaar eens kunnen voorstellen een kerstplaat op te zetten. En wanneer je zoals ik vóór de Kerstdagen de deur dichttrekt en een paar dagen later weer tevoorschijn komt, kun je deze plaat ook prima opzetten en je er uitstekend mee vermaken. ‘Twas is een kerstalbum, maar toch vooral een Paul Gilbert-album.

Paul Gilbert – ‘Twas
(The Players Club/Mascot)

Paul Gilbert website
Paul Gilbert Twitter
Paul Gilbert YouTubekanaal
Playlist met (audioclips) van alle tracks

Deze recensie en meer op Rockportaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *