Badfinger uit Wales was de eerste band die werd getekend voor het Apple-label die niet The Beatles heette. Daar hielden de gelijkenissen wel op, grotendeels door toedoen van manager Stan Polley.

Terwijl de band in 1970 bezig was het album No Dice op te nemen – uiteindelijk de doorbraak voor de band – tekenden ze een contract met Stan Polley. In dat contract werden alle opbrengsten op één rekening gestort en kregen de bandleden als voorschot een soort salaris. Hoe dat uitpakte bleek uit een afrekening die de bandleden waarschijnlijk nooit onder ogen hebben gekregen: de bandleden kregen over een periode van december 1970 tot en met oktober 1971 respectievelijk $ 8.339, $ 6.861, $ 6.211 en $ 5.959 uitbetaald. Management fee voor Stan Polley: ruim 75.000 dollar…

Warner Brothers rook na verloop van tijd onraad en eiste dat ook de leden van de band toegang zouden hebben tot de rekening waar het voorschot naartoe ging. Toen elke informatie over die rekening achterwege bleef hadden ze geen andere keuze dan de release van een nieuw album uit te stellen.

Zanger/gitarist/songwriter Pete Ham had in 1975 net een huis gekocht en zijn vrienbdin was in verwachting toen plots het ‘salaris’ óók achterwege bleef. Hij ging er achteraan hoe het met de financiën zat en kreeg te horen dat het geld ‘verdwenen’ was. Een dag later maakte hij een einde aan zijn leven.

In 1983 belandde Tom Evans, de andere zanger/gitarist/songschrijver, in financiële problemen. Inmiddels had Harry Nilson een enorme hit gehad met de Badfinger-track “Without You” (later zou Mariah Carey daar nog eens overheen gaan met haar cover) en bedachten de andere bandleden en eerdere managers dat ze gewoon een deel zouden opeisen van wat Evans ervoor gehad had, hoewel Evans en Ham de songschrijvers waren. Ook Evans maakte een einde aan zijn leven. De erven van Pete Ham, die in 1971 de financiële stress niet meer aankon, kregen na het succes van Mariah Carey alleen al in 1994 $ 500.000 uitgekeerd…

En Stan Polley? Die belazerde nog een reeks andere artiesten, was waarschijnlijke betrokken bij betalingen aan een rechter door de maffia, en werd in 1991 veroordeeld tot het terugbetalen aan wéér iemand anders van $ 250.000 dollar. In 2009 overleed Polley, zonder ooit veel terugbetaald te hebben…