Jon Lord en David Gilmour waren niet zonder reden onder de indruk van de stem van Sam Brown. Lord liet haar op zijn solowerk zingen en beiden haalden haar als achtergrondzangeres van hun respectievelijke bands. Gilmour hielp haar bovendien om haar debuut uit te brengen en speelde mee op een van de tracks. Niet als enige bekende naam trouwens. Jakko Jakszyk en Gavin Harrison (beiden King Crimson) speelden mee op verschillende tracks, waaronder de hitsingle “Stop!”

In 2007 kreeg ze stemproblemen die ook na het verwijderen van de cyste van haar stembanden bleven bestaan en was haar carrière ten einde. Tot vorig jaar Danny Schogger, een kompaan van het eerste uur, haar overhaalde het toch weer te proberen, zij het met gebruikmaking van AutoTune-achtige software. En zowaar, vorige maand verscheen Number 8, een nieuw album. Haar stem is nog steeds niet wat het ooit was en de stijl van haar muziek is dan ook veranderd naar een soort electropop, maar gegeven de omstandigheden is het nog altijd beter dan niets. Liedjes schrijven kan ze wel nog steeds als de besten. Hopelijk binnenkort een recensie hier en op Rockportaal. Helaas zijn er alleen audioclips van de nieuwe tracks, dus vandaag een track waarop die oude stem nog te horen is, van het Pulse-album van Pink Floyd.