Elton John is sinds deze week écht met pensioen. En gelijk heeft ‘ie, na zestig jaar optreden zijn geraniums vast ook best een aantrekkelijk uitzicht.

Billy Joel, twee jaar jonger dan Elton John, is al lang met semi-pensioen. Zijn laatste album met nieuw werk was River Of Dreams uit 1993 en daarna ging hij nog een tijd op tournee, maar ook dat schroefde hij na een decennium flink terug. Sinds 2014 speelt hij – tussen incidentele korte concertseries – wel elke maand in Madison Square Garden. Die residence komt volgend jaar teneinde en misschien gaat hij dan wel volledig met pensioen.

Vanaf 1994 gingen de twee regelmatig samen op pad en er is ook een livealbum The Pianomen – Live In Tokyo. Eigen sets (ook met de eigen bands) waarin ze eigen songs en songs van de ander ten gehore brachten en gezamenlijke sets. Je zou denken dat dat wel werkt, twee van die giganten met sterk verwant materiaal. Ik vond het tegenvallen, misschien wel ómdat ze steeds ruimte maakten voor de ander. 1+1 was hier geen 3.