Nil Lara – How Was I To Know

Afgelopen week hoorde ik de track “Fighting For My Love” twéé keer voorbijkomen als achtergrondmuziek. En da’s best opmerkelijk, want Nil Lara verdween eigenlijk net zo snel weer als hij in 1996 opkwam.

Hij is een Amerikaan van Cubaanse afkomst die opgroeide in Venezuela. Zijn popmuziek was daardoor doorspekt met Cubaanse en Venezolaanse instrumenten en invloeden. In 1996 verscheen zijn full-length debuut Nil Lara in een productie van Susan Rogers (Prince, Geggy Tah – boektip). Hij ging op tournee en deed in 1996 Europa aan, inclusief de 2 Meter Sessies-studio, en stond in 1997 op het Roskilde Festival. Zijn songs verschenen in grote series als Scrubs, Melrose Place, Mad About You en Cold Case.

Bij die ene Europese tour bleef het echter en wat ik er van kan vinden werd het ook in de VS qua tours al snel weer een stuk bescheidener. Songs schrijven deed hij amper meer – naar verluidt door een forse depressie-, dus een opvolger voor Nil Lara bleef uit tot 2004, toen er ineens twéé nieuwe albums verschenen. Het debuut werd in 2020 opnieuw uitgebracht. Anno 2023 heeft ‘ie geen website meer, wel een Facebookpagina waarop hij vooral over anderen post, een YouTubekanaal waarop een paar weken geleden weer eens wat oude beelden op verschenen en waarop ook de 2 Meter Sessies-videos te vinden zijn. Hij schijnt vooral nog in Florida op te treden, maar online is daar niets van te vinden.

Maar dan blijkt er ineens nog een Bandcamppagina te zijn, aardig vol met singles, samenwerkingen (met Dr. John!), liveopnamen en de (inmiddels vier) albums.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *