Vaak wordt Black Sabbath gezien als de eerste heavy metal-band. (Lollig detail: Sabbath-drummer Bill Ward omschreef de eigen muziek aanvankelijk als “downer rock”.)

Juas Priest’s Rob Halford noemde een andere band: Blue Cheer, in het bijzonder hun hit “Summertime Blues” uit 1968. Dat Blue Cheer niet heel veel bekendheid heeft is niet zo gek: hoewel de band pas in 2009 definitief stopte na het overlijden van zanger/bassist Dickie Peterson duurde het eerste stuk van hun carrière maar tot 1971. Daarna volgden heel veel bezettingswisselingen, meerdere periodes van inactiviteit en zelfs een complete verhuizing van de VS naar Duitsland. In de periode 1968-1971 brachten ze zes albums uit (dat tempo was in die jaren niet ongewoon), om daarna tussen 1984 en 2007 nog slechts vier albums uit te brengen.

“Summertime Blues” was overigens niet door Blue Cheer geschreven, maar tien jaar eerder geschreven en uitgebracht door Eddie Cochran, samen met zijn manager. The Who heeft “Summertime Blues” nog lang op de setlist gehad en Rush bracht – op hun beurt geïnspireerd door de versie van The Who – een versie uit op de Feedback-covers-cd.