Tangier – Stranded

Tegenover elk hairmetalbandje dat het – al dan niet met tussenpozen – wist vol te houden tot in de 21ste eeuw staan honderden bandjes die het net niet redden. Als ze al aan een contract wisten te komen. Bandjes die wel een contract wisten te scoren maar het uiteindelijk niet gered hebben waren bijvoorbeeld het Canadese Santers en dit Tangier, een band uit Philadelphia rond gitarist Doug Gordon.

Natuurlijk, ze brachten na hun debuut in eigen beheer hun albums bij een major (Four Winds en Stranded) uit in 1989 en 1991 en dat laatste jaar was ook het jaar dat de opkomst van de grunge de hairmetal wegvaagde.

Ook in een ander opzicht was de timing niet geweldig. Vergelijkbare bands als Y&T en Cinderella hadden al een fanschare opgebouwd toen Tangier nog moest beginnen. (Het was trouwens Cinderella’s Tom Kiefer die Atco tipte over Tangier.) Bovendien was Tangier muzikaal een prima bluesgeƶrienteerde rockband, terwijl de meest succesvolle hairmetalbands van dat moment vooral van de simpele catchy en poppy deuntjes waren, met onevenredig veel aandacht voor gimmicks en uiterlijk. De hairmetal was toen al druk bezig zichzelf te gronde te richten, de grunge gaf alleen maar het laatste zetje,

Tangiers zal daarom de geschiedenis ingaan als een van die leuke bandjes die het net niet redde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *