The Offspring – Come Out And Play

Op 11 oktober verschijnt er een nieuw album, Supercharger, waarop ze naar eigen zeggen de energie hebben teruggevonden. Dat valt best tegen. Ik heb wel een vermoeden waarom het alsmaar niet lukt: de grids.

Inmiddels is de techniek zo vergevorderd dat je de opgenomen echte drums met een computerprogramma kunt “rechttrekken”. Een échte drummer is geen machine en zal soms een fractie van een fractie vóór de tel of een fractie van een fractie ná de tel spelen. De meeste mensen horen dat niet eens, maar desondanks is het bij veel producties de gewoonte om dat precies te corrigeren met behulp van een grid (ongeveer te vertalen als rooster).

Het onhandige is dat je dát vaak dus wèl hoort. Bij rockmuziek haalt het het leven uit een drumpartij, zoals drumprogramming de meeste rockplaten ook om zeep helpt – zie bijvoorbeeld Mr. Big’s The Stories We Could Tell…

Wanneer je dat bij een band als The Offspring doet, die het juist van die energie moet hebben, kun je er op wachten dat het fout gaat. Doodzonde, want het eerdere werk had die energie juist wel, zoals hun eerste MTV-hit “Come Out And Play”.

2 reacties

  1. Wanneer worden de producers/engineers wijzer. Hebben ze dan nooit de drum partijen van John Bonham beluisterd. Die drumde vaak een fractie voor/achter de maat. Met de grid maken ze eigenlijk wiskunde van de muziek. En net zo boring. :(

    1. Bewust een fractie ervoor of erachter is iets anders. Dat is een manier om muziek gevoelsmatig te versnellen of te vertragen. Waar ik het over heb is wat je de menselijke foutmarge zou kunnen noemen. Maar tegelijkertijd is dat dus wél wat muziek echt en levend maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *