sHEAVY – Republic?

sheavy-republic.jpgEn, heb je al goede voornemens gemaakt? En, zijn het dezelfde goede voornemens als de voorgaande tien jaar? Dan ben je bij sHEAVY aan het goede adres. De vier Canadezen maken inmiddels tien jaar stonerrock-avant-la-lettre en laten zich op geen enkele manier van de ingezette koers afbrengen. Opener “Spy vs. Spy” begint dan ook met een riff waar je zelfs zonder enige muzikale achtergrondkennis alleen Queens of the Stone Age of Kyuss uit kunt halen. Zodra Steve Hennessey zich strot opentrekt komt de andere grote invloed om de hoek kijken: de grootvaders van de stonerrock, Black Sabbath. Hennessey heeft namelijk dezelfde dunne stem als Ozzy Osbourne en heeft ook voor zijn zanglijnen zijn inspiratie voornamelijk bij Osbourne gezocht. Het mag duidelijk zijn, sHEAVY is ongeveer zo origineel als een nijlpaard elegant is. Maar de stijl van Queens of the Stone Age, Kyuss en Black Sabbath overnemen is één ding, dezelfde machtige riffs bedenken is iets heel anders. En dat is waar sHEAVY het verschil maakt. Drums, bas en gitaren zetten een moddervette, logge sound neer die je meteen meesleept. Mijn aanvankelijke ergernis vanwege het gebrek aan originaliteit maakt dan ook al gauw plaats voor meebewegende ledematen en een brede grijns op mijn gezicht. En dat is toch waar het uiteindelijk om gaat…


mij=Rise Above / Bertus

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *