DragonForce‘s vorige album Inhumane Rampage werd in de VS goud, vooral omdat een van de tracks werd toegevoegd aan Guitar Hero 3. In 2007 stonden ze op Fields Of Rock, maar ik ben toen niet in staat geweest ze te bekijken. Wel jammer, want ik was er waarschijnlijk na drie songs bulderend van de lach weer weggegaan. Dit mag dan een internationaal gezelschap met als thuisbasis Londen zijn, het is Teutoonse marsmetal van het zuiverste water. Op hoog tempo, bovendien. Dat laatste betekent dat driekwart van elke song wordt gevuld met dubbele bassdrums en polsverstuikende riffs en solo’s. Leuk hoor, maar van melodie blijft zo niet veel over. Voeg daarbij de poppenkastproductie – veel echo, heel veel echo over toch al met stopverf dichtgesmeerde arrangementen – en je kunt bij vrijwel elk nummer voorspellen wat het gaat worden. Kort en puntig is het ondanks de snelheid geenszins: de kortste song is al langer dan vijf minuten. Epische powermetal noemen ze het zelf. Vooruit, tekstueel zou je het episch kunnen noemen, maar muzikaal is het diarreemuziek: het gaat snel, maar blij word je er niet van. En diarree verrast tenminste nog. Wat nummers op halve snelheid spelen zou al wonderen doen, maar dat zal op een enkele poging tot ballad na bij DragonForce niet gebeuren. Het zal vast ruimschoots voldoen aan de verwachtingen van de fans, maar verder is dit DragonForce echt niet serieus te nemen. Het is en blijft voor mij een album dat ondanks de bezopen snelheid veel te lang duurde…

DragonForce – Ultra Beatdown
(Spinefarm / Bertus)