Alweer een concept-album? Queensrÿche was amper klaar met de Operation: Mindcrime II-tournee, of er werd een volgend project aangekondigd: American Soldier. De meeste songs zijn geschreven door Tate met een van de producers, Jason Slater en Kelly Gray, en ingespeeld door de vier bandleden. Vier? Ja, want Mike Stone verliet voor de opnamen de band en vrijwel alle gitaarpartijen zijn ingespeeld door Michael Wilton. Het concept is uiteraard de oorlog in Irak en het album is gebaseerd op verhalen van soldaten die door Tate zelf zijn geïnterviewd. Dat levert op zijn zachtst gezegd aangrijpende verhalen op, zoals in “Man Down!”. Maar Queensrÿche zou Queensrÿche niet zijn als het patriottistisch pamflet was geworden. Het is geen verheerlijking van de oorlog, integendeel. Het is een eerbetoon aan de individuele soldaten, die zich amper scheren, nog geen alcohol mogen drinken in hun vaderland, maar wel geacht worden mensen neer te schieten. De geluiden in de songs en de stemmen van soldaten die erin zijn gebruikt maken dat het je nog sterker de teksten intrekt. American Soldier is een thematisch en tekstueel indrukwekkend album. Gelukkig houdt het muzikale gedeelte gelijke tred. Sterker nog: ik had gedacht dat ze dit niveau nooit meer zouden halen zonder Chris DeGarmo, maar ook de songs zitten muzikaal barstensvol spanning en onrust. Natuurlijk zijn de songs volgens het typische Queensrÿche-recept, maar anders dan bij vorige albums krijg ik het gevoel dat het deze keer min of meer vanzelf kwam, in plaats van dat het werken en schaven is geweest. Blijkbaar heeft het succes van Operation: Mindcrime II Tate c.s. vleugels gegeven, want dit album kan zich meten met hun beste werk. Queensrÿche is niet langer een schim van zichzelf, Queensrÿche is helemaal terug!

Queensrÿche – American Soldier
(Rhino / Warner)