Everwood – Without Saving

Everwood - Without SavingGut, Hongaarse prog, die had ik nog niet. Na de tweede Everwood-plaat uit 2007 heeft het lang geduurd, onder andere door bezettingswisselingen, voor er nieuw materiaal uitkwam. Dat is Without Saving geworden, gevat in een prachtige hoes. Is het progrock? Qua instrumentatie en sfeer meestal wel, ja. Is het progmetal? Soms, een beetje. Compositorisch is dit gezelschap echter meer een poprockband. Die composities zijn namelijk voor het genre wat gewoontjes. Niet slecht, zeker niet, maar bepaald geen hogeschoolmusiceren-in-zes-bedrijven, wat gebruikelijker is. Maar ach, het is geen kijk-mamma-zonder-handen-gefreak, en daar is ook wat voor te zeggen. Er wordt prima gemusiceerd, waarbij het zwaartepunt bij bands als Arena ligt, met uitstapjes richting poprock en progmetal. Een echt Everwood-geluid blijft uit, omdat het wat te generiek klinkt allemaal. De nieuwe zanger Mátyás Haraszti kwijt zich uitstekend van zijn taak, al is ook bij hem de herkenbaarheidsfactor niet hoog. Niemand zal Everwood bovenaan zijn jaarlijstje hebben staan, maar het is een prima gemaakte plaat zonder onvoldoendes en met een enkel plusje, zoals het Arabische themaatje in “Desert Sun”. Ik heb ‘m een paar keer met plezier beluisterd, en dat is niet met alles wat ik nu aan recensie-cd’s heb liggen het geval, kan ik u melden. “Without Saving” is een heel aardig album, en als ze compositorisch nog een stap kunnen maken kunnen er nog leuke dingen gebeuren.


mij=Prog Rock / Bertus

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *