Kristoffer Gildenlöw - Rust cover

Kristoffer Gildenlöw – Rust

Met releases van Glassville Records weet je eigenlijk bij voorbaat dat je iets goed in handen hebt. Paatos is de bekendste naam op dat label, maar ook Sun Domingo, A Liquid Landscape en Mandrake Project zorgden voor fraaie releases. Met Rust van Kristoffer Gildenlöw – aanvankelijk alleen op vinyl verschenen, met twee tracks minder – is het niet anders. Vooral bekend als de-broer-van heeft Gildenlöw sinds zijn vertrek uit Pain Of Salvation genoeg gedaan om ook zonder die connectie interessant te zijn. Bij Lana Lane, de Damian Wilson Band en The Shadow Theory bijvoorbeeld. Het grappige is dat de broertjes Gildenlöw via verschillende wegen op vergelijkbare muziek uitgekomen zijn. Bij de opbouw en zang bij “OverWinter” denk je bijna Daniel te horen. Een labeltje is lastig te kiezen voor Rust. Is het prog, is het rock, misschien zelfs pop? Kristoffer is nog een stapje verder gegaan dan zijn broer deed met Pain Of Salvation in het buiten de genrelijntjes kleuren. Het lijkt soms zelfs de bedoeling geweest om zo weinig mogelijk instrumenten in te zetten zonder het liedje aan te tasten. Drums ontbreken daardoor vaak geheel. Het resultaat is echter verbluffend, nu het album sterk leunt op de zang. Vaak is het Gildenlöw alleen, maar er zijn ook gastvocalisten zoals Erna auf der Haar (Consortium Project) en Wudstik (Ayreon). Een van de hoogtepunten is “Längtan” dat uit verschillende lagen zang is opgebouwd. Dat gebeurt ook op “Save My Soul”, waar zelfs een – smaakvol! – kinderkoor(tje) voorbijkomt. In het titelnummer vertellen allerlei mensen wat ze anders en beter hadden willen doen in hun leven. Halverwege het nummer gaat voor een van de weinige keren op dit album het volume wat omhoog voor gitaarsolo’s. Dat alles is fantastisch geproduceerd, met een warm geluid dat alle elementen de ruimte geeft. De muzikanten die hebben meegewerkt, onder andere Ruud Jolie (Within Temptation), Frederik Hermansson (Pain Of Salvation) en Ola Heden (Flower Kings), zijn meegegaan in de less is more-benadering van Gildenlöw en laten horen dat minder geluid zo meer indruk kan maken. Sodeknetters, wat een plaat! Jaarlijstjesmateriaal!

Kristoffer Gildenlöw – Rust
(Glasville Records)

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *