Een geslaagde botsing van drie werelden

Mijn bijdrage aan de Onverwachte Duo’s-battle van Ondergewaardeerde Liedjes:

Was Two (ook wel geschreven als 2wo) een samenwerking van drie mensen of was het een duo? Voor allebei is iets te zeggen.

De eerste versie was vooral een samenwerking van het drietal Rob Halford – tussen twee periodes als zanger van heavy metal-iconen Judas Priest -, John 5 (John Lowery, nu gitarist bij Rob Zombie, na dit album bij Marilyn Manson) en producer Bob Marlette. Pas naderhand ging Nine Inch Nails’ Trent Reznor zich ermee bemoeien, wat hem uiteindelijke de credits als executive producer opleverde.

Volgens John 5 hebben Halford en Reznor het aanvankelijk veel steviger gitaarwerk flink teruggeschroefd in de versie die uiteindelijk uitkwam. De gitaar werd een stuk minder prominent in de mix gezet en het werd een soort industrial metal, met een schuin oog naar de hitlijsten. Voyeurs werd echter geen commercieel succes, ook niet met onderstaande raunchy video. Pas na verloop van tijd werd het album herontdekt en kreeg het een soort cultstatus.

En terecht, want zoals “I Am A Pig” laat horen is was het een geslaagde botsing van drie werelden: een metalzanger die uit zijn comfortzone durfde te treden, een gitarist die steeds meer zijn eigen stijl vond met dit vlijmscherpe gitaarwerk als gevolg, en een producer die een eigenlijk voltooid album nog een eigen draai gaf.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Onverwachte Duo’s-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.