Work Of Art-Framework cover

Work Of Art – Framework

Niets om in te lijsten

Work Of Art is een band rond Robert Säll, een songschrijver die onder andere meewerkt aan W.E.T., het project met Jeff Scott Soto. Bij het Work Of Art-debuut Artwork werden perfecte drie-minuten-AOR-galmers neergezet. Goede hooks, een uitstekende zanger in Lars Söfsund en een fijne productie die aan Toto en Pride Of Lions deed denken. Opvolger In Progress ging op dezelfde voet door, zij het nog een tandje steviger.

Op Framework wordt juist rechtsomkeert gemaakt. Bij opener “Time To Let Go” krijg ik visioenen van Toto met Joseph Williams. En dat is wat mij betreft – en dan zeg ik het héél voorzichtig – de minst creatieve periode van die band. Bij de tweede track “How Will I know” loopt er voortdurend een heel irritant synthgeluidje mee dat in de jaren tachtig al niet kon. Toch jammer. De songs zijn net als de voorgaande keren kort-maar-krachtige poprockers, met zo nu en dan lekker vinnig gitaarwerk. Maar in de productie is het allemaal volgestopt met alles wat nou net zo fout was aan jaren-tachtig-AOR. Een stopverfproductie dus.

Ook wanneer een nummer alles in zich heeft om een lekker vinnige rocker te worden, komt Säll langs die met zijn toetsen een vreselijk geluid toevoegt en het nummer om zeep helpt. Work Of Art zou in staat moeten zijn om naar Pride Of Lions-niveau door te groeien, maar met potsierlijk gedateerde toetsen als op dit album gaat dat niet lukken.

Ik schijn de enige te zijn die dat vindt, maar dan is dat maar zo: Framework is een gedrocht. Zeker voor een band die al heeft laten horen het wel te kunnen.

File: Work Of Art – Framework
File Under: Niets om in te lijsten
File Video: [“The Machine”]

(Frontiers / Rough Trade)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *