Gov’t Mule – Dark Side Of The Mule

Pink Floyd met respect verMule’d

Twintig jaar lang was Gov’t Mule, het project ontstaan uit The Allman Brothers, de tweede band voor opperhoofd Warren Haynes. Omdat gitaristen Haynes en Derek Trucks The Allman Brothers vaarwel zeiden werd die band definitief opgeheven. Voor Haynes is daarom na twintig jaar Gov’t Mule zijn belangrijkste band.

Dat twintigjarig jubileum wordt luister bijgezet met een viertal fraaie live-registraties. Na de Stonescovers op de digitale release Stoned Side Of The Mule Vol. 1 is er nu Dark Side Of The Mule met opnamen uit 2008.

Met flink wat Pink Floydcovers, zoals de naam al aangeeft. Een dvd en daarnaast drie cd’s met een speelduur van drie uur, anderhalf uur gewijd aan eigen Gov’t Mule-tracks, anderhalf uur aan Pink Floydcovers – overigens niet allemaal van The Dark Side Of The Moon afkomstig. Die eigen tracks zijn heerlijk als altijd en klinken als een klok, maar het gaat om de covers op cd twee en drie.

Ze blijven dicht bij de originelen, maar je hoort bij elke track toch ook heel duidelijk Gov’t Mule. Steviger gitaarpartijen en het grommende stemgeluid van Warren Haynes maken dat het uitstijgt boven het naspelen van de songs zoals een coverband dat zou doen. Tegelijkertijd nemen ze wel degelijk de tijd voor een rustige opbouw waar dat nodig is, zoals in het eerste deel van “Shine On You Crazy Diamond”. Natuurlijk heb ik het een en ander van Floyd in de kast staan, maar het heeft hier allemaal net wat meer scherpe randjes, en dat bevalt me goed.

Dark Side Of The Mule is ook verkrijgbaar als versie met slechts één cd. Dan heb je alleen Floyd-covers, maar mis je daarvan wel “Speak To Me” en de heerlijke versie van “The Great Gig In The Sky”. En alleen al aan die laatste mis je dan echt iets.

Zeg Prikkie, je had het over vier releases, toch? Klopt. Nog deze maand verschijnt Sco-Mule met John Scofield, volgende maand wordt de serie afgesloten met Dub Side Of The Mule met “Toots” Hibbert. Gov’t Mule weet hoe je een jubileum moet vieren.

File: Gov’t Mule – Dark Side Of The Mule
File Under: Pink Floyd met respect verMule’d
File Video: [Dark Side Of The Mule albumteaser] [Gov’t Tube]

(Mascot)

Meer recensies én foto’s op File Under.

« »