Sweet & Lynch - Only To Rise cover

Sweet & Lynch – Only To Rise

Ja en nee

Onlangs las ik dat Michael Sweet met Stryper bewust was teruggegaan naar de anthems zoals hij die in de jaren tachtig schreef, simpelweg omdat Reborn en Murder By Pride wel goede kritieken kregen maar de verkoopcijfers tegenvielen. En inderdaad zijn de verkopen bij het laatste album No More Hell To Pay beter geweest. Dat verklaart ook Live At The Whisky, het album dat voor mij teveel op hetzelfde trucje leunde.

Sweet maakt nu dus bewust formulerock. Dat kan ‘ie ook prima, maar juist Sweet is als zanger en gitarist goed genoeg om meer dan dat te doen. Je zou zeggen dat hij in een samenwerking met George Lynch (Dokken, Lynch Mob, T&N) wèl de ruimte neemt om meer van zichzelf te laten zien.

Helaas. Natuurlijk, de zang is fenomenaal als altijd, het gitaarwerk is ook meer dan smakelijk, drummer Brian Tichy (ex-Whitesnake) en bassist James Lomenzo (Pride & Glory, Megadeth) zijn ook geen kleine namen, dus dat zit allemaal wel goed. Maar stiekem denk ik vrij nauwkeurig aan te kunnen geven welke tracks van oorsprong van Michael Sweet kwamen en welke van George Lynch. Want ook op Only To Rise staat het een en ander aan formulerock. Goed voor de hypotheek, maar je krijgt nou niet het idee dat het schrijven ervan nou echt een inspanning is geweest.

“Time Will Tell” begint nog aardig, maar vervalt al snel in de Stryperformule, zoals ook “The Wish” en “Rescue Me” dat doen. Ballad “Me Without You” is een voorbeeld van hoe het óók kan, net als “Dying Rose”, “Divine” en “Strength In Numbers”. Mooi opgebouwde songs, nog steeds radiovriendelijk en met een naar hartenlust galmende Sweet, maar ook met licks en hooks waar je blij van wordt. “September” zit muzikaal lekker in elkaar, ook al is het een tranentrekker van jewelste over 9/11.

Het is waar, bij menig bandje zou ik positiever zijn geweest. Het ís ook wel heel vakkundig gemaakt en er zitten genoeg fijne tracks tussen. Maar juist van deze combinatie mag je meer verwachten. De hogere verkopen gun ik ze van harte en ergens snap ik het ook nog wel, maar dat wil niet zeggen dat ik blij ben met deze ontwikkeling.

File: Sweet & Lynch – Only To Rise
File Under: Ja en nee
File Video: [“Dying Rose”] [“The Wish”] [“September” 9lyric video)] [Only To Rise EPK]

mij=Frontiers/Rough Trade

Meer recensies én foto’s op File Under.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *