Hij was er even niet

Mijn bijdrage aan de Toto-battle van Ondergewaardeerde Liedjes:

Ik heb een haat-liefde-verhouding met Toto en hun gitarist Steve Lukather. Soms vind ik het prachtig, soms word ik moe van de zoetsappigheid. Met name de periodes met Joseph Williams getuigen volgens mij van een behaagzucht waar de muziek niet beter van wordt.

En toch kúnnen ze het wel. In de tijd met Bobby Kimball zijn prachtige dingen gemaakt, maar ook toen Steve Lukather de voornaamste zanger was – en Toto vooral Lukather met wereldklasse begeleidingsband – heeft dat prachtige dingen opgeleverd.

Een van hun meest evenwichtige albums is Tambu uit 1995. De liefhebber van de gladdere popsongs met fraaie koortjes kon er iets van zijn gading vinden, maar het betere rockwerk was ook aanwezig. Uit de laatste categorie komt wat mij betreft de beste track die Toto ooit gemaakt heeft, “Dave’s Gone Skiing”.

Zoals de titel al zegt is het nummer geschreven toen toetsenist David Paich er even niet was. Zo makkelijk is dat soms. Hij doet overigens wel mee op de track. Waarom hij bij het schrijven niet nodig was is wel duidelijk. Het is een furieuze fusiontrack waarbij Lukather, drummer Simon Phillips en bassist Mike Porcaro eigenlijk geen toetsen nodig hadden. Dat ze halverwege nog een iets inbouwden voor een jazzy stukje toetsen was waarschijnlijk meer collegialiteit dan noodzaak. Het levert een track op waarbij ik het geluid altijd even iets harder moet zetten…

De studioversie is precies goed, waar de liveversie op YouTube wat langer – en wat minder gefocust – is.

Lees ook de andere bijdragen aan de Toto-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.