Speledingetjes

Mabel Greer’s Toyshop, established in 1966 and re-opened in 2014′ staat er in de bio en beter kun je het eigenlijk niet samenvatten. Zanger/gitarist Clive Bayley en drummer Bob Hagger begonnen de band in 1966 en vormden daarmee de basis voor Yes, hoewel Hagger er geen deel van uitmaakte en Bayley maar heel eventjes. De andere bandleden van de laatste incarnatie van Mabel Greer’s Toyshop waren echter Jon Anderson, Peter Banks, Chris Squire en (als opvolger van Hagger) Bill Bruford.

Dan is het 2013. Bayley en Hagger ontmoeten elkaar in Frankrijk, duiken een studio in, samen met bassist Hugo Barré, en vermaken zich opperbest met een aantal oude songs. Ze sturen wat demo’s rond, Tony Kaye en Billy Sherwood (beiden ex-Yes) blijken bij te willen dragen met toetsen respectievelijk productie en dan is daar New Way Of Life. Zes oude songs in een nieuw jasje (twee ervan stonden ook op het debuut van Yes) en vijf nieuwe tracks.

Tot zover de Yes-historie. Laten we wel zijn: behalve een gezamenlijk verleden heeft het niet meer zoveel met Yes te maken, laat staan met de hoogtijdagen van de band. Het uitgangspunt is niet zo heel verschillend, maar verder is het toch een band op zich en dat is prima.

Bayley is best een redelijke zanger, maar zijn stem is niet erg onderscheidend. Muzikaal is het psychedelica met een progressief randje die compositorisch klopt maar zelden verrast. Of het moet de negatieve uitschieter van het artsy niemendalletje “Oceans” zijn. Zoals bij Sherwood gebruikelijk is het goed maar wat klinisch geproduceerd. Tegelijkertijd klinkt het allemaal niet overdreven modern.

Voorzover ik kan nagaan hebben de heren nooit eerder iets uitgebracht en dat klopt wel met wat ik hoor. Ik heb namelijk de indruk dat Bayley en Hagger zich jarenlang verdienstelijk in het covercircuit hebben bewogen. De naam Yes is dan een leuk haakje om de interesse te kweken, maar dan moet je dat wel een vervolg kunnen geven. En dan moet ik toch concluderen dat het geen toeval is dat de heren Bayley en Hagger het succes van Yes niet hebben meegemaakt. Leuk voor de geschiedschrijving, maar New is het bepaald niet, laat staan een begin van meer.

File: Mabel Greer’s Toyshop – New Way Of Life
File Under: Speledingetjes, maar niet meer dan dat
File Audio: [oude MGT-opnamen op ToyCloud]
File Video: [“Electric Funeral”] [ToyTube] [mini-docu The Story Of MGT]

(RSK)

Meer recensies én foto’s op File Under.