Rootsy ingetogen, mét scherpe kantjes

Iedereen kent het wel: je ontmoet iemand die je jaren niet gezien hebt en het voelt direct weer vertrouwd. Het moet het muzikale equivalent daarvan geweest zijn dat ten grondslag lag aan deze cd.

In 2002 werkten zanger/gitarist Jan Blaauw en gitarist Ruben Hoeke al eens samen onder de naam JURA, wat resulteerde in de cd Freedom Road. Sindsdien werkte Hoeke gestaag aan zijn carrière, die naast prachtige muziek ook de Dutch Blues Award 2014 opleverde. Eind 2013 voerden Blaauw en Hoeke het oude materiaal nog eens uit en dat leidde tot nieuwe schrijfsessies en dit album, River Songs.

JURA mag dan een anagram zijn van de eerste letters van de voornamen van de heren, het is ook een gebergte. De cover van dit album is vanwege de titel echter een gruizige foto van een rivierbedding in een vlak landschap en toch lijkt de combinatie van de twee heel logisch. Het geeft een rootsy uitstraling die perfect bij de muziek past.

Hoeke vliegt echt nog wel eens lekker uit de bocht in een solo, maar meer dan met zijn band heeft JURA een (semi-)akoestische feel. Blaauw heeft een ongepolijste stem en daarvan is op dit album gebruik gemaakt, in plaats van te proberen het allemaal vlekkeloos en glad te maken. Hoe vaker je het album beluistert, hoe meer je van die stem gaat houden – en niet alleen dankzij de John Hiatt-achtige kikker-in-de-keel-uithaal die Blaauw ook in huis heeft.

Het is mooi om te horen hoe Hoeke in de eerste plaats Blaauw ondersteunt met dynamische ritmepartijen en mooie details. Maar áls ‘ie dan meer op de voorgrond treedt is het ook echt smullen, zoals op “Times Ain’t Right” (met ook zang van Ralph de Jong).

Van de elf eigen tracks zijn de teksten in een PDF op de site te vinden, al even stijlvol vormgegeven als het boekje van de cd. Die teksten gaan van relaties en de zelfkant tot scherpe maatschappelijke teksten (“Mortgage Slaves”). Omdat het nummer naadloos tussen de rest past was me in eerste instantie volkomen ontgaan dat er ook een cover op staat: Sting’s “Hung My Head”, ook uitgevoerd door Johnny Cash.

River Songs is een echte groeiplaat geworden, die volgens mij vrijwel elke liefhebber van blues en americana zal aanspreken. Ik ga ‘m in elk geval tot in lengte van jaren draaien.

File: JURA – River Songs
File Under: Rootsy ingetogen, mét scherpe kantjes
File Video: [“Rosie”] [samples van alle tracks]

(MZM/Bertus)

Meer recensies én foto’s op File Under.