Nog lang niet versleten

Eigenlijk is het raar dat Leslie West alleen in blueskringen bekend is. Met Mountain was hij zo’n beetje een van de eerste hardrockers. Hun bekendste tracks, “Mississippi Queen”, “Nantucket Sleighride” en het door Jack Bruce geschreven “Theme For An Imaginary Western” zullen zelfs vele rockers niet kennen, tot je ze een stuk laat horen.

Inmiddels is West vooral een bluesrocker en dat is ook op Soundcheck het geval. Hij begint met een van de beste tracks, “Left By The Roadside To Die”. Mooi opgebouwd, krachtig gezongen en een solo om van te watertanden. Ook de ZZ Top-achtige boogie “Here For The Party” is erg lekker, net als de instrumental op 12-snarige akoestische gitaar “A Stern Warning”.

Daarnaast zijn er niet minder dan zeven tracks die van anderen bekend zijn, zoals Tracy Chapmans “Give Me Just One Reason” – wat een verschil maakt dat bronzen stemgeluid van West! -, Curtis Mayfields “People Get Ready” en de Jeffs Beck-versie van “Goin’ Down”. Bovendien is er een prachtige instrumentale basversie (!) van The Beatles’ “Eleanor Rigby” zoals die bij concerten ook door bassist Rev Jones wordt uitgevoerd. Inderdaad, geen Leslie West op te bekennen.

Niet alles is even sterk. De cover van “You Are My Sunshine” is bijvoorbeeld vooral qua zang wat flets. Een echte tegenvaller is er ook: het duet met de pas zestienjarige Ariel Pizza, dochter van een vriend van West. Ze heeft een uitstekende stem, maar mist (nog) inhoud om Ben E. Kings “Stand By Me” recht te doen. Er wordt afgesloten met een liveversie van Spoonful uit 1988, met de alweer ruim een jaar geleden overleden Jack Bruce. De kwaliteit van de opname houdt niet over, maar het blijft een fraaie versie.

Er hadden iets meer eigen songs op mogen staan, zeker gezien de kwaliteit daarvan, maar West heeft zowel qua gitaarspel als stem nog ruim voldoende inhoud om te overtuigen.

File: Leslie West – Soundcheck
File Under: Nog lang niet versleten
File Video: [albumtrailer] [Audio van alle tracks op MascotTube]

(Provogue/Mascot)

Meer recensies én foto’s op File Under.