iamthemorning – Scotland (2012)

De kracht van gratis

Mijn bijdrage aan de Battle Der Gratis Downloads op Ondergewaardeerde Liedjes:

Je zou het niet zeggen bij iemand die schrijft over ondergewaardeerde liedjes, maar ik heb niet zoveel met afzonderlijke liedjes. Ik ben een albummens, omdat ik houd van de spanningsboog en de dynamiek van een goed album. Mijn tip voor een gratis download betreft dan ook een volledig album. De naam is ~. Inderdaad, het is er een uit de categorie min of meer onuitspreekbare namen.

De band in kwestie heb ik hier al eens eerder voorgesteld. Het Russische iamthemorning noemt hun genre chamberprog. Dat is best een logische benaming, want de band kent een melodische benadering die veel overeenkomsten heeft met klassieke kamermuziek. De band bestaat uit zangeres Marjana Semkina en pianist Gleb Kolyadin. De laatste speelt voornamelijk op een vleugel en op veel tracks zijn ook strijkers te horen. Helemaal klassiekerig is het niet, want van tijd tot tijd wordt er een flinke partij rock uit de kast getrokken.

Een van de meest opvallende tracks op ~ is Scotland. In vier minuten tijd krijg je iamthemorning in samenvatting. Het start met een klassiek aandoende pianoriedel en de ijle zang van Semkina en na een minuutje volgen strijkers, drums én gitaren die gaandeweg het volume opvoeren.

Die gratis download deed overigens zijn werk: bij de volgende EP Misery en het album Belighted kregen ze hulp van onder andere Porcupine Tree-drummer Gavin Harrison en Tori Amos-engineer Marcel van Limbeek. De laatste heeft inmiddels zelfs twee Kickstartercampagnes voor ze gerund. iamthemorning heeft bovendien intussen een contract bij het gerenommeerde proglabel Kscope. Dat is de kracht van gratis.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Battle Der Gratis Downloads op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *