Het Grote Geld

Mijn bijdrage aan de Liedjes-Over-Geld-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Geld in er in de vorm van briefjes, munten, plastic kaartjes en vormgegeven door enen en nulletjes. Maar er is ook nog zoiets als Het Grote Geld. Het Grote Geld dat de wereld in een fikse economische crisis stortte, en dat hardnekkig blijft volhouden a) dat de crisis niet hun schuld is (zoals Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken, die het bleef hebben over ‘de crisis die ons overkomen is’) en b) dat hij zo ongeveer voorbij is. Voor hen wel ja. Voor de mannen (want dat zijn het voornamelijk) van Het Grote Geld.

Er is inmiddels veel over de crisis geschreven en gezongen door tal van bands. Een van de fraaiste vertolkingen is van Haken in “Cockroach King”. Snoeihard, met een persoonlijke touch en toch met genoeg fraaie volzinnen om meer dan alleen snoeihard te zijn.

Geld wordt nergens met name genoemd, maar de tekst laat niets te wensen over: de mannen van Het Grote Geld zijn harteloze profiteurs, die zich geen moment druk maken over de slachtoffers die ze maken.

The Cockroach King sits on his throne
With the Midas touch and a heart of stone
An empire built on guile and greed
A bleeding ground for those who heed

Even was de hoofdpersoon in de verleiding om eraan mee te doen, maar hij is blij dat hij tijdig tot inzicht kwam.

I longed to be a disciple of the cockroach
I was hopelessly choking
On the roach of fallacy
“The roach of irony”

Thankfully when the mirage finally melted
The impurity of the cockroach was revealed to me
“The roach of irony”

Cockroach Kings, de roofdieren van Het Grote Geld die het karkas van de samenleving leeg vreten als ze de kans krijgen.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Liedjes-Over-Geld-battle op Ondergewaardeerde Liedjes