Seasick Steve – Dog House

Ik was al enige tijd op de hoogte dat het levensverhaal van Seasick Steve, alias Steven Wold, enigszins opgeleukt was voor marketingdoeleinden. Het blijkt iets anders te liggen: het is gewoon niet waar.

Via een BBC-artikel kwam ik achter het echte verhaal uit het boek Seasick Steve: Ramblin’ Man, geschreven door Matthew Wright, dat zelfs op Wikipedia maar zijdelings wordt aangestipt. Seasick Steve heet geen Steven Wold maar Steve Leach en is geen 75 jaar oud, maar 65. Het verhaal van de wegloper van huis, die zich jaren als zwerver in leven heeft gehouden, lijkt op evenveel waarheid te berusten. Steve Leach is al jaren actief in de muziekwereld, zoals blijkt uit dit onvolledige Allmusic-profiel. Het BBC-artikel toont zelfs een hoes met Steve Leach van het discobandje Crystal Glass. Logisch dat hij dat verhaal wilde wegwerken… Er wordt veel onzin verteld omdat het marketingtechnisch beter zou werken en bij Seasick Steve slaat de bullshitmeter dus ver in het rood. Gelukkig is de muziek nog steeds de moeite waard.

Iemand wist hem met de verzonnen biografie binnen te krijgen bij Jools Holland’s Hootenanny en het verhaal zou nog vele malen naverteld worden. Hieronder de video van dat doorbraakoptreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *