Whale – Hobo Humpin’ Slobo Babe (1994)

Aanstekelijke herrie

Mijn bijdrage aan de Ninetiesbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

In maart 1994 werd de top-40 gedomineerd door diva’s als Mariah Carey, Celine Dion en Toni Braxton en dance van bijvoorbeeld 2 Unlimited en Dr. Alban. Later dat jaar zou ook Marco Borsato zijn grote doorbraak beleven. Het was dan ook rond die tijd dat mijn interesse voor radio definitief verdween.

Dankzij MTV was er toch nog een positief puntje te noteren: Hobo Humpin’ Slobo Babe van Whale. Een merkwaardige low-budgetvideo en een bak herrie waar je u tegen zegt. Ongetwijfeld stevig beïnvloed door Blood Sugar Sex Magik, het album waarmee de Peppers een paar jaar eerder commercieel doorbraken, en dan vooral de track Give It Away.

Whale bestond uit de Amerikaans-Zweedse producer/labeleigenaar/videoregisseur Gordon Cyrus en comedian/acteur/MTV VJ(!) Henrik Schyffert. Ze schreven samen een nummer en hadden een zangeres nodig. Nou ja, zangeres. Cyrus’ vriendin Cia Berg werd aangetrokken, die vooral bekend was als presentatrice en (alweer) VJ.

Je kunt wel concluderen dat Whale beroepshalve prima wist hoe je een hit kon scoren. Afwijken van wat er verder te horen is, een opvallende clip zodat je veel gedraaid wordt en zoveel mogelijk doelgroepen tegelijk aanspreken. Vandaar dat het album We Care volstond met een mengeling van triphop (Tricky schreef mee aan twee tracks), rock en funk met iedere keer weer een refreintje dat meteen bleef hangen. Op de tweede single van het album, Pay For me, stond nog een fijne cover van Prince’s Darling Nikki.

Hobo Humpin’ Slobo Babe was de eerste single en die bevatte gelijk alle elementen van Whale. De titel is een pleonasme, want ‘slobo’ is slang voor een slutty hobo. Maar ja, zeg nou zelf, het bekt zo een stuk lekkerder. Het nummer kent geen intro, het knalt zo het lawaaiige meebrulrefrein in. Met een vette Flea-achtige baslijn is de toon gezet en door alle herhalingen hoef je het ook maar één keer te horen om mee te brullen. Door in de triphopcoupletten gas terug te nemen heeft het refrein ook in het vervolg de goede impact. Naar het einde toe komen de beide onderdelen bijeen en eindigt het in een kakafonie van geluid. Tussen alle diva’s en dance was het vier minuten lang ineens iets heel anders.

Hobo Humpin’ Slobo Babe was meteen een voltreffer, met noteringen in Europa en de VS. Maar ja, één hit scoren of een reeks hits, dat maakt nogal een verschil. Het zou dan ook uiteindelijk het enige hitje buiten Zweden en Engeland blijken. Ze gingen op tournee met Tricky, Blur en Placebo en een paar jaar later brachten ze nog het album All Disco Dance Must End in Broken Bones uit. Het verging Whale echter zoals de meeste min of meer toevallige one-hit-wonders: de “gewone” werkzaamheden gingen ook door en de band stierf een zachte dood.

Maar we hebben voor altijd de aanstekelijke herrie van Hobo Humpin’ Slobo Babe.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Ninetiesbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *