Vandaag werd bekend dat Malcolm Young op 64-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van dementie. Sinds mijn puberteit is hij samen met Status Quo’s Rick Parfitt de ritmische ruggegraat van mijn muziekcollectie en -beleving geweest. Eind vorige maand overleed George Young, de oudere broer van Malcolm en producer van veel van AC/DC’s albums.

Het mogen dan Bon Scott, Brian Johnson en Angus Young geweest zijn die de blikvangers van de band waren, Malcolm Young was de stille kracht erachter. Niet voor niets zei Angus Young ooit dat Malcolm wel had kunnen doen wat hij deed, maar hij niet wat Malcolm deed. Hoe akelig goed Malcolm was valt pas echt op als je andere bands AC/DC of AC/DC-achtige tracks hoort spelen. Er zijn er maar weinig die het zó strak kunnen als Malcolm dat deed.

Na Prince, Rick Parfitt en Lemmy hoort Malcolm Young ook in het rijtje van ons ontvallen muzikanten die nooit écht kunnen worden vervangen.