Roadcase Royale - First Things First cover

Roadcase Royale – First Things First

Open deur

‘Musical differences’ is meestal de publicitair handigste verklaring als bandleden vertrekken. De manier waarop Heart uiteenspatte had echter niets met de muziek te maken. Ann’s echtgenoot Dean Wetter besloot twee zoons van Nancy discipline bij te brengen met zijn vuisten. Dat had een veroordeling van Wetter tot gevolg en een ijskoud restant van de Heart-tournee die bezig was. Officieel is Heart nog niet uit elkaar, maar in de praktijk spreken de zussen elkaar niet meer.

Heart-gitarist Craig Bartock volgde Ann Wilson in haar nieuwe project, de rest ging met Nancy mee. Die rest bestond uit Ben Smith (drums), Dan Rothchild (bas) en Chris Joyner (keyboards). De tweede pijler naast Nancy Wilson in de nieuwe band Roadcase Royale is Liv Warfield (ex-Prince’s New Power Generation), die haar gitarist Ryan Waters meenam.

De informatie bij het album laat nogal te wensen over. Er staan teksten in het boekje, maar wie de songs geschreven hebben ontbreekt. (Net als de namen van de bandleden trouwens.) En dat terwijl er genoeg interessants te vertellen is over de herkomst van de songs. Even It Up en These Dreams kennen we al van Heart, waarbij de eerste een lekker funky bewerking krijgt. Maar wat dacht je van The Dragon? Een rocker die Nancy Wilson jaren geleden schreef voor Layne Staley, de frontman van Alice In Chains die kampte met zijn verslaving. De connectie met Alice In Chains is met name in het refrein prima te horen. Hold On To My Hand is een cover van een soloalbum van Colin Hay, frontman van Men At Work. Van oorsprong een akoestische ballad, hier een mooie laidback rocker. Kortom, er was genoeg te vertellen over de composities.

Gelukkig is het een kleine aanmerking op wat verder een buitengewoon fijn album is geworden. Geen Heart-met-een-andere-zangeres, maar echt de samensmelting van de beschaafde rock van Heart met een lekkere soul- en funkvibe. Soms een beetje meer funk (Insaniac), soms een beetje meer rock (Get Loud), soms beide (Not Giving Up) en opmerkelijk genoeg ook één livetrack (Mind Your Business).

Je kunt alleen maar zeggen dat Nancy Wilson er qua collegazangeres in de band niet eens op achteruit gegaan is. Warfield is wel een heel andere zangeres dan Ann Wilson, zodat het echt als een nieuwe band voelt. Meer americana dan classic rock, ook. First Things First is een plaat waarop het geluid organisch gehouden is, zonder veel productionele kunstjes. Het reultaat is een warm en helder klinkende plaat.

Roadcase Royale is een logische voortzetting na Heart zonder een kopie te zijn. Integendeel, je krijgt het idee dat Nancy Wilson nieuwe energie heeft gekregen van de inbreng van Warfield en Waters. Het cliché dat als er een deur sluit er weer andere opengaan is hier wel van toepassing geweest.

Roadcase Royale – First Things First
(Loud & Proud)

Roadcase Royale website
Roadcase Royale op Twitter
Roadcase Royale YouTubekanaal

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *