Meshell Ndegeocello – If That’s Your Boyfriend (He Wasn’t Last Night) (1993)

Scheve schaats buiten de hokjes

Mijn bijdrage aan de Overspelbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Ooit, lang geleden, toen 3FM nog leuk was, was er op die zender een hoorspelserie met onder andere Arjan Ederveen en Jeroen van Merwijk. Zij kwamen – of waarschijnlijker: Van Merwijk kwam – met dit pareltje: “Overspel is zonde/ eraan denken net zo goed/ Dus als je denkt aan overspel/ is ’t zónde als je ’t niet doet!” Overspel is de oudste hobby van de mens. Logisch dat dat ook een onderwerp is in de muziek.

Bij Meshell Ndegeocello bijvoorbeeld. Op Madonna’s label Maverick Records kreeg ze de mogelijkheid om in 1993 haar debuut te maken met Plantation Lullabies. Ze presenteerde zich direct als een muzikante die geen compromissen sloot. Ze maakte de muziek die ze wilde maken en niets anders.

Dat betekende alras overigens dat ze de nodige problemen met platenmaatschappijen kreeg. Haar platen zwierden door diverse genres heen en ze maakte zelfs een plaat als eerbetoon aan Nina Simone. In de zorgvuldig in hokjes verdeelde Amerikaanse muziekmarkt is dat lastig en platenmaatschappijen houden dientengevolge niet van muzikanten die zich niet aan de hokjes houden. Toch heeft ze een aantal indrukwekkende platen op haar naam staan. Door collegamuzikanten wordt ze gelukkig wèl op waarde geschat, wat al samenwerkingen opleverde met John Mellencamp, Herbie Hancock, Chaka Khan, Madonna en zelfs The Rolling Stones.

Op Plantation Lullabies stond If That’s Your Boyfriend (He Wasn’t Last Night), waarin de hoofdpersoon verre van verontschuldigend is voor haar overspelig gedrag. Maar ligt het wel zo simpel? Gaat het misschien juist over de vrouwen die bedrogen worden? De video lijkt het laatste te suggereren. Hoe dan ook is het een fijne funktrack.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Overspelbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *