Y&T Acoustic Classix, Vol. 1 cover

Y&T – Acoustic Classix, Vol. 1

Fandingetje

Er zijn een paar gitaristen die minimaal de faam van pakweg Slash hadden moeten hebben, maar daar om de een of andere reden nooit in geslaagd zijn. Mijn persoonlijke gitaarheld Frank Marino is er daar een van, en ook Dave Meniketti hoort in die categorie.

Meniketti heeft op Marino voor dat hij er met Y&T zijn boterham mee kan verdienen en al jaren de wereld afreist om in the picture te blijven. Van de succesformatie uit de beginjaren, met de meest succesvolle albums Earthshaker, Black Tiger en Mean Streak, is hij de enige overgeblevene – en als enige nog in leven. Maar goed, drummer Mike Vanderhule en John Nyman zijn al meer dan een decennium van de partij en speelden ook mee op het album Facemelter uit 2010. Begin dit jaar verscheen er ineens een nieuw album. Nou ja, een EP met akoestische versies van zes klassiekers uit het oeuvre.

Zes tracks, afkomstig van vijf studio-albums, en opvallend genoeg niets van Mean Streak. Gezien de titel zal dat wel op een vervolg komen. De eerste drie (Contagious, Rock ‘n’ Roll Is Gonna Save The World en Summertime Girls) zijn tracks die destijds al werden geschreven met (vergeefs) het oog op hitparadesucces. Ze zijn weliswaar vaak live gespeeld, maar horen wat mij betreft niet bij de sterkste nummers. Dat is anders voor Black Tiger en Rescue Me. Dat zijn de echte prijsnummers en een optreden is niet geslaagd als die twee niet gespeeld zijn. Barroom Boogie vooral tekstueel (en in de voordracht van Meniketti) sterk en door de lollige tekst – vanuit het oogpunt van een foute macho (zie ook hier) – een fanfavoriet.

Maar hoe zijn die akoestische versies in vergelijking met de originelen? Och, ze zijn leuk en dat is het wel. Laten we wel zijn, Meniketti is synoniem met gierende uithalen op een Gibson Les Paul. Het is toch een beetje alsof Gary Moore Parisienne Walkways op akoestische gitaar zou uitvoeren, zeg maar. Eigenlijk weet je vantevoren dat je het origineel slechts kunt benaderen. Ik heb me ermee vermaakt, maar ik ben dan ook een Menikettifan die deel 2 ook geheid gaat aanschaffen. Voor een eerste kennismaking met Y&T zou ik toch een van de drie eerder genoemde albums, een livealbum of een verzamelaar aanraden.

Acoustic Classix, Vol. 1 is typisch een fandingetje. Daarom alleen verkrijgbaar op de website en ongetwijfeld ook bij de optredens. Oktober vorig jaar hebben ze vier keer in Nederland opgetreden, maar het is een kwestie van tijd voor ze terug zijn. Doe jezelf een plezier en ga ze bekijken! Kun je meteen deze EP meenemen.

Y&T – Acoustic Classix, Vol. 1
(Meanstreak Music)

Y&T website
Y&T op Twitter
Y&T op Facebook
Y&T op YouTube

Deze recensie en meer op Rockportaal.