William Shatner & Joe Jackson – Common People (2004)

Acteur acteert dat hij zingt – of toch niet?

Mijn bijdrage aan de Battle Der Bijzondere Samenwerkingen op Ondergewaardeerde Liedjes:

Ik ben een fan van de acteur William Shatner. Niet zozeer omdat hij zo’n goede acteur is – integendeel, zijn overacting is bijna een handelsmerk – maar omdat ik gefascineerd ben door de manier waarop hij voortdurend de acteur William Shatner acteert.

Op eenzelfde manier maakt de man ook al jaren albums. Zingen kan hij niet en gelukkig dóet hij dat ook niet. En ook hier is weer die merkwaardige presentatie. Bij zijn debuut The Transformed Man karkateriseerde journalist Greg Prato op AllMusic.com Shatner’s stijl alsvolgt: “…it’s unclear if Shatner is merely having a good time and goofing around, or if he’s embarrassingly dead serious, and creating an overly indulgent work.”

The Transformed kwam uit in 1968 en pas in 2004 kwam er een vervolg op: Has Been. Het ontstond uit Shatner’s bijdrage aan Ben Folds’ Fear Of Pop-project in 1998. Veel van de songs op Has Been zijn geschreven door Ben Folds als begeleiding bij teksten van Shatner. Het album kende naast Folds gasten als Henry Rollins, Aimee Mann en King Crimson’s Adrian Belew. Waar op Transformed Man Shatner bloedserieus was en min of meer voor joker stond in de ogen van het publiek, had hij ten tijde van Has Been zijn imago omarmd en speelde hij fulltime de William Shatner die het publiek was gaan waarderen.

Naderhand zou hij nog een paar albums maken, maar Has Been is met afstand het meest geslaagde van zijn soloalbums. Goede popsongs met een stevige tongue in cheek, en als single een cover van Pulp’s Common People. Die verrassende – en geslaagde – cover trok de aandacht die het album nodig had. Vanaf het begin is deze versie sneller en vooral jachtiger dan het origineel. Shatner acteert de tekst en na 1:25 valt ineens Joe Jackson in. Vanaf dat moment jagen die twee elkaar naar een climax die ook veel sterker aangezet is dan in de versie van Pulp. Naar verluidt kon Pulp’s Jarvis Cocker de versie van Shatner, Jackson en Folds wel waarderen.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Battle Der Bijzondere Samenwerkingen op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *