Beth Hart - Live At The Royal Albert Hall cover

Beth Hart – Live At The Royal Albert Hall

Niet meer verwacht, toch nog gekregen

Zo moet je dertien jaar wachten op een nieuw livealbum van Beth Hart en zo krijg je er twee binnen een jaar tijd. En het is niet eens gek, want ze verschillen enorm.

Front And Center was eerder dit jaar een enkel album, opgenomen in een jazzclub voor een programma van de Amerikaanse publieke omroep PBS, met de nadruk op de ingetogen tracks. Live At The Royal Albert Hall is een dubbelaar met een mooie mix van ingetogen en uitbundig. Van de 23 tracks op Live At The Royal Albert Hall stonden er maar drie op Front And Center. De Royal Albert Hall is natuurlijk een joekel van een zaal waar je ook de achterste rijen moet bereiken en ook dat zal aan een andere setlist hebben bijgedragen.

Het verschil met Front And Center betekent per definitie dat niet alle krakers op dit album staan. Jazz Man stond al op Front And Center bijvoorbeeld. Maar ook Soul Shine en L.A. Song ontbreken hier. Gelukkig staan er genoeg van de krakers op: Bang Bang Boom Boom (met opmerkelijk country-intro), Good As It Gets, Spirit Of God, Leave The Light On en afsluiter Caught Out In The Rain, bijvoorbeeld. Naast eigen songs zitten er ook vier tracks tussen die ze opnam met Joe Bonamassa. Vanaf het allereerste begin zit er een mooie afwisseling tussen hard en zacht in, die maakt dat ook de ingetogen songs des te beter uitkomen. Hart begint met een a capella As Long As I Have A Song, waarna de band lekker stevig invalt bij For My Friends. Vanaf dat moment hoor je hoe Hart en de band een échte wisselwerking met de zaal hebben, die maakt dat het bij henzelf uit hun tenen komt maar dat dat ook overkomt bij het publiek.

De vele bedankjes, eerbetonen en opdrachten tussendoor (niet alleen voor de bandleden, maar ook echtgenoot, manager, zus, moeder en God komen aan de beurt) hadden van mij wel tot de avond zelf beperkt mogen blijven, in plaats van dat je ze iedere keer weer moet horen. Tegelijk is Hart een artieste die het van de emotie moet hebben, dus in die zin heeft het een functie, hoewel het materiaal van zichzelf sterk genoeg is. Wat heet, Live At The Royal Albert Hall is een dijk van een liveplaat, met een mooie balans tussen rustiger en steviger materiaal die recht doet aan Harts talenten.

Live At The Royal Albert Hall is het livealbum dat ik niet meer verwachtte. Een album waar elke Hartfan van zal smullen, maar tegelijkertijd een perfecte kennismaking voor wie zich in haar muziek wil gaan verdiepen. Een fijn kadootje op de valreep van het nieuwe jaar.

Beth Hart – Live At The Royal Albert Hall
(Provogue/Mascot)

Beth Hart website 
Beth Hart op Twitter 
Beth Hart YouTubekanaal 

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *