BBM – Waiting In The Wings (1994)

Nee, het *is* geen Cream!

Zowaar, (eenmalig) een stukje voor Ondergewaardeerde Liedjes. Mijn bijdrage aan de Gary Moore-battle:

Gary Moore was muzikaal vrij rusteloos. Ook in zijn solocarrière bleef hij steeds andere paden opzoeken. Poprock met G-Force, hardrock op After The War, Keltische invloeden op Wild Frontier, terug naar de blues met Still Got The Blues, met drumprogramming op A Different Beat. Pas in het laatste decennium van zijn carrière leek hij de mix van blues en rock gevonden te hebben die hem bleef inspireren en waren uitstapjes niet meer nodig. Gelukkig voor ons waren die er eerder wel, waaronder het leukste van die uitstapjes: het album Around The Next Dream met BBM, een band met Jack Bruce en Ginger Baker van Cream.

Met Jack Bruce had hij eerder gewerkt op Corridors Of Power en later zou hij ook weer op soloplaten van Bruce opduiken. De onzekere factor was Ginger Baker. Hij was altijd al een redelijk onhandelbaar tiepje geweest, maar tot opluchting van iedereen ging het eigenlijk heel soepeltjes bij de opnamen van het album in 1994. Het meeste materiaal was door Moore aangeleverd en daarnaast waren er twee Albert King-covers op te vinden, High Cost Of Loving en I Wonder Why (Are You So Mean to Me?). Moore en Bruce deelden de leadvocalen en de herkenbare ritmesectie van Bruce en Baker kreeg een opppepper met de moderne studiofaciliteiten.

Toch was het na een UK-tour en een paar Europese festivals afgelopen. Niet dankzij botsende ego’s, maar dankzij de pers. Moore en Bruce werden doodziek van de vragen of ze Clapton niet hadden kunnen krijgen voor een Cream-reünie. Het wás geen Cream-reünie – wat al bleek uit het feit dat Moore het meeste materiaal geschreven had én dat Baker de laatste was die erbij kwam. Ze hadden ook gewoon kunnen luisteren naar het materiaal. Bruce en Baker waren herkenbaar als altijd, maar Moore óók. De hardrock-edge die BBM kreeg was te danken aan het regelmatig scheurende gitaarwerk van Moore.

Helaas betekende het gezeur wel het voortijdige einde van BBM. Gelukkig hebben we dat ene geweldige album nog.

Lees ook de andere bijdragen aan de Gary Moore-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.

« »