Veelzijdig en sprankelend

Het blijkt al zes jaar geleden dat ik het vorige album van de Welshe muzikant Mark Pontin besprak. Textures deed zijn naam eer aan en liet veel verschillende stijlen horen. Afgaande op de titel van het nieuwe album Kaleidoscope kan dat bijna niet anders zijn.

En inderdaad, na het rootsy instrumentale intro Sunrise barst Everything (Today) meteen los met kamerbrede strijkers in een track die wel wat aan Joe Bonamassa doet denken. Dat lijkt bij het navolgende Don’t Sleep ook het geval, maar net zo vrolijk zitten er even later stukjes jazzpop á la Steely Dan in. Met drie tracks is al duidelijk dat Pontin inderdaad aan de bonte variatie in stijlen van het vorige album heeft vastgehouden. Sterker nog: omdat hij gedurende het schrijven veel naar sixties en seventies funk luisterde, zijn er ook daar nog eens volop elementen van te horen, waar het vorige album toch in de eerste plaats een rockalbum was.

Maar ja, net wanneer je denkt dat dit een ingetogener plaat wordt komt Starmaker voorbij, met een rauw gitaargeluid waarbij je eigenlijk alleen maar aan Jimi Hendrix kunt denken en een geweldige gitaarsolo. In het vervolg van het album zwiept Pontin je alle kanten op, met een paar gemene delers: tot in de puntjes afgewerkte tracks en dito uitvoeringen. De basis ligt ergens in de blues, maar uiteindelijk is geen van de tracks pure blues, simpelweg omdat er zoveel verschillende elementen ingestopt worden.

En dus ga je van soul naar bluesrock, van funk naar jazzpop, van ballad naar jazzy instrumental, en kun je soms verrast worden door strijkers en blazers. Er zijn muzikanten die alles lijken te kunnen en Mark Pontin is er zo eentje. Het risico is dan dat je een heel gefragmenteerd album krijgt. Bij het vorige album bleek dat ook na langere tijd niet het geval en ik twijfel er niet aan dat ook dit album als een echt album zal blijven aanvoelen. Pontin en zijn band weten het iedere keer weer in ontspannen en toch strak gespeelde instrumentaties aan elkaar te knopen. Wat ook helpt is dat Pontin behalve een bovengemiddeld goede gitarist ook als zanger van alle markten thuis is. Neem de tijd om dit album te beluisteren en je zult iedere keer weer prachtige details horen.

De naam Kaleidoscope had niet beter gekozen kunnen zijn. Dit album is veelkleurig en sprankelend en bij iedere draai komt er weer iets heel anders tevoorschijn.

Mark Pontin Group – Kaleidoscope
(Lunaria Records/Sonic Rendezvous)

Mark Pontin Group website
Mark Pontin Group op Twitter
Mark Pontin Group YouTubekanaal

Deze recensie en meer op Rockportaal