MetGitarenEnZo Robert Johnson-playlist

In 2014 kondigde ik aan zo nu en dan een playlist te gaan plaatsen. Zonder enige regelmaat, zei ik erbij. Nou, dat klopt wel, de laatste dateert van 2015. Maar vandaag had ik even een bevlieging.

Dat ik liefhebber ben van het werk van Robert Johnson heb ik hier al vaker laten horen. De enige foto in mijn woonkamer is een poster van de afbeelding hierboven. Ik ben eens in mijn verzameling gedoken en heb allerlei covers van tracks van Johnson opgeduikeld, aangevuld met een paar originelen. Zijn productie is beperkt – 29 tracks, waarvan een paar in twee versies, en opgenomen in 1936 en 1937.

Helaas is niet alles op Spotify te vinden (Cindy Lauper en Rory Gallagher, bijvoorbeeld). Niet elke van die 29 tracks staat erop, een enkele ervan juist vaker. De enige waarvan ik meerdere tracks heb opgenomen is Eric Clapton. Met Cream – hier niet opgenomen -, met Derek & The Dominos en solo heeft hij altijd veel van Johnson uitgevoerd. Zijn twee soloplaten met alleen Johnson-covers, Me & Mr. Johnson en Sessions For Robert J., zijn zeer de moeite waard. Maar begin vooral bij de originelen.

« »