Yossi Sassi & The Oriental Rock Orchestra - Prediluvian

Yossi Sassi & The Oriental Rock Orchestra – Prediluvian

Soepel buiten de gebaande paden

Het zesde soloalbum van Yossi Sassi is vertrouwd en toch in één opzicht heel anders.

Met zijn Oriental Rock Orchestra heeft hij een eigen stijl van progressieve rock ontwikkeld, waarin de meer traditionele progrockelementen worden gecombineerd met akoestische instrumenten als fluiten, viool, de Turkse saz en de door Sassi zelf ontwikkelde bouzoukitara (een bouzouki/gitaar-hybride) en waarin melodieën uit het Midden-Oosten een organisch onderdeel zijn.

Bij eerdere albums waren er heel wat teksten en vaak ook een uitleg van wat voor Sassi het thema was. Dit album is echter vrijwel geheel instrumentaal of met slechts woordloze koortjes. Prediluvian verwijst naar de periode voor de in verschillende religies voorkomende zondvloed, een periode vol onrust waarin de mens er plat gezegd een zootje van maakte en dat is meteen zijn link met de wereld van nu. Verder mag je zelf uitzoeken wat je met het thema kunt, maar met Wikipedia erbij kom je een heel eind.

Of het thema je nu interesseert of niet, muzikaal is het heel vertrouwd, zelfs als er maar één track met tekst is: Armoros Fall, met zang van Haken’s Ross Jennings. Op een na zijn al die instrumentale tracks relatief kort met een lengte van twee tot vier minuten. Sassi en zijn band duiken steevast snel het muzikale thema van de track in en afhankelijk van het soort track kan vervolgens de hoofdrol zijn voor de gitaar (Oopart, Sirius, de jazzrock in The First Sunrise die soms wel aan Mörglbl doet denken), de koortjes (Watchers Of Iyrin) of voor de dwarsfluit (Vision Of Water, Kumlar).

Instrumentale of grotendeels instrumentale albums kunnen nog wel eens een lange zit zijn, omdat je het natuurlijke handvat van een gezongen melodie mist. Sassi en zijn band hebben dat vaardig ondervangen door iedere keer al snel het muzikale thema in te duiken. Door een goede afwisseling in tempo, veel of weinig instrumenten en sferen blijft het een verrassend makkelijk wegluisterend album.

Prediluvian is weer een typisch Sassi-album: geweldig muzikaal vakmanschap in een heel eigen stijl die ook voor Westerse oren prima te volgen blijft. Een aanrader voor elke rockliefhebber die zich ook wel eens buiten de gebaande paden begeeft.

Yossi Sassi – Prediluvian
(Eigen Beheer)

Yossi Sassi website
Yossi Sassi YouTubekanaal

Deze recensie en meer op Rockportaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *