Motörhead – Louie Louie

Motörhead bracht niet vaak covers uit op hun albums. Dit is misschien wel hun bekendste en toch heeft die voor de expanded editions nooit op een studioalbum gestaan. Het was de eerste single voor het label Bronze, waar vervolgens ook het album Overkill uitkwam. Platenbaas Gerry Bron bracht de single uit als gebaar naar iemand anders en hoorde de track pas toen hij al uit was. “The first time I heard Motörhead was when I listened to a single that I put out without hearing, which is “Louie Louie” and when I heard it I was absolutely horrified. I thought it was the worst record I’ve ever heard, so it was a bit of a shock.” Het werd een hit! Motörhead bleef tot en met No Remorse onder contract bij Bronze, dus Bron had niets te klagen…

Het origineel is van Richard Berry & The Pharaohs uit 1957, maar misschien wel bekender is de versie van The Kingsmen uit 1963. Die versie werd nog door de FBI onderzocht wegens mogelijk liederlijke teksten. Dat was in geheel Amerikaanse traditie een invulling van preutse types van teksten die eigenlijk niet te verstaan waren. Tot een vervolging kwam het niet, maar het zorgde dat “Louie Louie” en nog grotere hit werd. Geinig detail: “…drummer Lynn Easton later admitted that he yelled “Fuck” after fumbling a drum fill at 0:54 on the record.”

Motörhead onderzoeken was onbegonnen werk geweest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *