Bruce Turgon – Outside Looking In

bruce_turgon-living_a_lie.jpgIk heb destijds bij de omschakeling van LP naar cd mijn Foreigner-platen niet op cd gekocht. Niettemin word ik door hevige vlagen van nostalgie overvallen wanneer ik een Foreigner-single ergens in een winkel hoor. Foreigner leverde op elke cd een aantal beduidend mindere tracks af, maar wist ook steevast magistrale singles te produceren, hoe zoetsappig ze soms ook waren. Foreigner-zanger Lou Gramm’s carrière is al jaren verweven met die van bassist Bruce Turgon, die uiteindelijk vanaf 1992 zelfs zo’n tien jaar in Foreigner zat. Dat het uiteindelijk bijna dertig jaar geduurd heeft voor Turgon zijn eerste solo-album maakte is verbazend wanneer je kijkt met welke bands hij heeft gewerkt (Foreigner, Shadow King, Warrior), maar nog meer wanneer je het resultaat beluistert. Outside Looking In bevat twaalf eigen composities (waarvan drie met Lou Gramm) en is vrijwel geheel ingespeeld en gezongen door Turgon zelf. Alleen het drumwerk is van Denny Carmassi en er zijn wat vriendjes komen helpen, zoals Ronnie Montrose en uiteraard Lou Gramm. Het is echter volledig Turgon’s album en tjonge, wat een knaller! Turgon’s stem zit ergens tussen die van Lou Gramm en James Christian en de songs horen ook in dat gebied: net iets steviger dan de poprock van Foreigner, maar nog altijd zeer geschikt voor de Amerikaanse markt. Er zijn gelukkig genoeg gitaren te horen om Europese oortjes ook te plezieren. Wat heet, ik word met deze plaat ernstig overvallen door een vlaag van nostalgie van Foreigneriaanse proporties…


mij=Frontiers / Rough Trade

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *