In techniek en snelheid steekt ze menig testosterongedreven collega voorbij

Wie speelde er eigenlijk gitaar bij Michael Jackson? Ja, Eddie van Halen deed eens een solo, net als Slash. In de studio kwamen allerlei gerenommeerde sessiemuzikanten voorbij die op tal van commercieel verantwoorde albums te horen zijn, zoals als Dann Huff (Chaka Khan, Joe Cocker, Michael Bolton) en Michael Landau (Céline Dion, Michael Bublé, Eros Ramazotti). Voor zover ik kan nagaan nooit te horen geweest op een Michael Jackson-album, maar drie tours lang was ze de steun en toeverlaat voor Michael Jackson: gitariste Jennifer Batten.

Wie!? Precies. Jarenlang in enorme tournees meegedraaid, en na de periode bij Jackson ging ze op tournee met ene Jeff Beck, maar nog steeds is ze vrijwel onbekend. Rockers kunnen dan nog hun hart ophalen bij haar drie soloalbums Above And Beyond, Momentum en Whatever, waarop ze zich uitleeft in grotendeels instrumentaal stunt- en vliegwerk. En toch: het is dan stunt- en vliegwerk in de traditie van Joe Satriani, Steve Vai en in mindere mate Toto’s Steve Lukather, fusion met veel tapping en tremolo, ze slaagt erin dat steeds weer te verpakken in goed opgebouwde nummers, met invloeden uit pop, jazz en wereldmuziek. Nee, Batten is geen gitaarmeisje dat voor de schattigheidsprijs gaat. In techniek en snelheid steekt ze menig testosterongedreven collega voorbij. Maar omdat ze dat ook nog in fraaie stukken weet te gieten, is Batten al sinds jaar en dag mijn favoriete vrouw-met-gitaar.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Vrouwen-Met-Gitaren-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.