Een van de muzikanten die ik de laatste jaren steeds meer ben gaan waarderen is Les Claypool. Zeker sinds ik hem op Jam In The Dam aan het werk heb gezien, begeleid door een drummer, een vibrafonist en een cellist. Eigenlijk kan het bijna niet in die samenstelling, en toch was het een muzikaal buitengewoon interessant optreden.

En dan was er ook nog het Spinal Tap-momentje. Cellist Sam Bass was op enig moment zoek. Claypool maakte er een fraaie act van door de zaal “Oh Saaaamueeeeel!” te laten roepen. Enige minuten later kwam via de publieksingang Sam Bass binnen. Wat bleek? Hij was even een sigaretje gaan roken, maar de deur viel achter hem dicht en hij moest gekleed in rokkostuum, via de Amsterdamse grachten, de ingang van De Melkweg zien te vinden.

Maar goed, Les Claypool dus. Eerder dit jaar bracht hij al de fijne cd Four Foot Shack uit onder de naam Les Claypool’s Duo de Twang. Met Primus brengt hij nu Primus & The Chocolate Factory with The Fungi Ensemble uit. Dat is de soundtrack van de oorspronkelijke Charlie And The Chocolate Factory-film (die met Gene Wilder dus), maar dan verPrimust. Leuk detail: het vinyl is chocoladebruin, met uitzondering van bij vijf goudkleurige exemplaren. Wie er daarvan een te pakken krijgt, krijgt levenslang gratis toegang tot Primusconcerten.

Ik ben dol op de film, ik ben dol op Primus, en wat blijkt? De combinatie van de twee werkt uitstekend. Het is vooral op en top Primus. Luister maar naar “Golden Ticket”.