Litteken om trots op te zijn

Blackberry Smoke kwam bij mij voor het eerst in beeld met hun derde album, The Whippoorwill uit 2012.

Een vijftal afkomstig uit Atlanta, Georgia. Black Crowesland dus en dat hoor je. Het materiaal zit ferm tussen The Black Crowes en Lynyrd Skynyrd: stevige southern rock met op zijn tijd een lik country erdoor. Goeie timing om door te breken, nu The Black Crowes waarschijnlijk definitief tot het verleden behoren en Lynyrd Skynyrd toch ook niet heel lang meer kan doorgaan.

Dit Leave A Scar: Live North Carolina is hun eerste live-album en dat klinkt als een klok. 22 songs op twee cd’s, met een band die in de studio al prima uit de verf komt, maar live nog veel beter. En die daarbij nog songs weet te schrijven die bij de eerste keer al blijven hangen. “Six Ways To Sunday” heeft bijvoorbeeld zo’n refrein dat zich meteen in je kop nestelt en waarvan je het idee hebt dat het al minstens veertig jaar bestaat. In een track als “Ain’t Got The Blues” gaat het even flink de country in, om vervolgens weer de rock in te duiken. Er is net wat meer ruimte voor de piano en orgel dan bij veel genregenoten en dat pakt erg goed uit. Bovendien is er een prima balans tussen ballads, boogie en up-tempo tracks, waardoor het twee cd’s lang leuk blijft.

Blackberry Smoke is ongecompliceerde southern rock, al heb ik hier en daar wel het idee dat er passages geleend zijn. Desondanks is het vermaak van de bovenste plank, waarmee deze band zou wel eens zou kunnen uitgroeien tot een vaste waarde in de southern rock van de komende decennia. Leave A Scar: Live North Carolina is een perfecte kennismaking met deze band. Mocht die bevallen, dan is er bovendien de kans om ze live aan het werk te zien: over anderhalve week zijn ze in Nederland.

File: Blackberry Smoke – Leave A Scar: Live North Carolina
File Under: Litteken om trots op te zijn
File Video: [“Six Ways To Sunday”] [albumtrailer] [90(!) minuten docu] [SmokeTube]

(Earache)

Meer recensies én foto’s op File Under.