Guns N’ Roses – Look at Your Game, Girl (1993)

De track die er nooit op had moeten staan

Mijn bijdrage aan de hidden-tracksbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Deze hidden track zou zo maar eens de druppel geweest kunnen zijn die het einde inleidde van gitarist Guns N’ Roses met gitarist Slash en en bassist Duff McKagan. “Look At Your Game, Girl” was de hidden track op The Spaghetti Incident?, het punkcoversalbum van Guns N’ Roses, maar had er volgens de bandleden nooit op moeten staan. Behalve Axl Rose was dan ook alleen (als percussionist) Dizzy Reed – tot op de dag van vandaag bandlid van Guns N’ Roses – op deze track te horen en werd de akoestische gitaar bespeeld door Carlos Booy. Wie die Carlos Booy is, blijkt overigens lastig te achterhalen. Alles verwijst terug naar deze ene track…

De reden dat het nummer volgens de andere bandleden nooit op het album had moeten staan? Het was een track van Charles Manson, cultleider en opdrachtgever van een van de beruchtste moorden in de Amerikaanse geschiedenis, die op actrice Sharon Tate en een aantal anderen door de Manson Family. Het verscheen op Mansons enige album waarop hij zelf te horen is, Lie: The Love and Terror Cult.

Diverse andere acts hebben songs van Manson hebben gecoverd (Rob Zombie, The Lemonheads en Devandra Banheart, bijvoorbeeld), maar de artistieke reputatie van Axl Rose was al niet helemaal smetvrij na beschuldigingen van racisme en homofobie door de tekst van “One In A Million” op G N’ R Lies. En dan mompelt Rose ook nog “Thanks, Chas” na afloop van de track. Daarnaast werd het hele album The Spaghetti Incident? door velen gezien als een poging van Guns N ‘Roses om hun street credibility te herwinnen. Deze track toevoegen leek dan ook vooral een poging om extra publiciteit te genereren.

En toch, het mag dat een nummer zijn dat is geschreven door een volslagen idioot en uitgevoerd door iemand die ehm… ook wat excentrieke trekjes heeft, als je naar de tekst kijkt zónder de voorgeschiedenis lijkt het gewoon een liedje over relaties.

En de uitvoering? Na iets meer dan twee minuten raggen in de Fear-cover “I Don’t Care About You” begint “Look At Your Game, Girl”. Percussie en fraaie akoestische gitaar begeleiden een verrassend ingetogen Axl Rose in een akoestische mid-tempo ballad. Misschien wel de rustigste track die Rose ooit heeft uitgebracht. Hij toont zich een vaardig crooner, die zijn zanglijnen rond het ritme van de percussie kronkelt en daarmee een verrassend einde breit aan een cd die barst van de energie. En na al die jaren ben ik nog steeds blij dat “Look at Your Game, Girl” er ook op staat. Al heeft Manson er gelukkig nooit een cent van gezien.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de hidden-tracksbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.

3 reacties

  1. Hadden ze niet beter Axl Rose kunnen verstoppen. En vooral niet zoeken. Van zijn stem krijg ik dezelfde rode vlekken als ik spinvis hoor.

    ff ontopic: the Gathering – Over you ( op Black light district)

    1. Ik hoor Slash liever met Axl Rose dan met Myles Kennedy. Maar ik kan me wel voorstellen dat iemand de stem van Rose óf fantastisch vindt, óf vreselijk. Dank voor je reactie, ik heb daardoor net Spinvis opgezet. :-)

      1. Iedereen heeft recht op blunders in zijn/haar muzieksmaak. Hier hebben we die van jou. :-p Ik denk dat ik in dit geval een medestander heb aan Gr.R. Tenzij hij ten gevolge van marteling bekeerd is. Vroeger bestond nog de balkonbehandeling van Henk D. . Ben in een nostalgische bui na het zien van een oude foto met veel herinneringen. Zo komt die balkonbehandeling ook weer aan de vlakte. Wat weer veel ut weemoed goed maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *