Volkomen overbodig, maar wel lekker

Mijn bijdrage aan de drumsolo-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Ik ben vooral een gitaarliefhebber, maar o wat kan ik blij worden van een mooi stukje drums. Steve Gadd’s outtro op Fifty Ways To Leave Your Lover van Simon & Garfunkel’s Concert In Central Park, de hi-hat van Marillion’s Ian Mosley héél ver op de achtergrond in Bitter Suite op Misplaced Childhood, het drumintro van Manu Katché op Tears For Fears’ Badman’s Song….

Drumsolo’s zijn heel andere koek. Menigeen verafschuwt ze en ik snap dat ook nog wel. Het is toch de nerdversie van een tien minuten durende gitaarsolo. En laten we wel zijn, als je Tommy Aldridge een paar keer aan het werk hebt gezien weet je dat hij al decennia ongeveer dezelfde drumsolo ten gehore brengt, ongeacht in welke band hij nu weer speelt. Maar over mijn inzending hoefde ik niet eens na te denken: Deep Purple’s “The Mule”, met een heerlijke solo van Ian Paice.

Paice is geen flashy drummer en wordt daarom nog wel eens overgeslagen in allerlei lijstjes. Paice’s invloed op Deep Purple mag echter niet onderschat worden. Zijn drumwerk kent meer funk dan dat van 99% van de rockdrummers. Ritchie Blackmore had een sterk bluesy inslag en Blackmore en toetsenist John Lord trokken Deep Purple de klassieke hoek in, Paice zorgde voor een flinke bak funk, die in latere jaren – met Glenn Hughes als bassist – nog prominenter zou worden. Let maar eens op Deep Purple-covers: als de drummer de funk niet in de track kan brengen komt de track nooit tot leven.

Juist omdat Paice in zijn begeleiding zo belangrijk is was een drumsolo eigenlijk volkomen overbodig. Maar ja, het was 1972 en drumsolo’s waren bijna een verplichting. Vaak draaien die op een vraag-en-antwoord-spelletje met het publiek uit, maar Paice maakte er een potpourri van ritmes en breaks van, zonder samenhang te verliezen.

Daarom is “The Mule”, ook na 43 jaar (!), nog steeds mijn favoriete drumsolo. Deze versie van “The Mule” komt uit dezelfde Japanse tournee als die op Made In Japan, maar verschilt licht van de uitvoering die uiteindelijk op dat album terecht kwam.

Lees ook de andere bijdragen op de de drumsolo-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.