Op woensdag gingen de fluwelen jasjes weg en de gitaren uit de oksels

Een bijzondere battle op Ondergewaardeerde Liedjes. Hij loopt namelijk een volle week, met liedjes over de dagen van de week, allemaal gepubliceerd op de betreffende dag. Iedere dag nieuwe bijdragen tot en met zondag! Mijn bijdrage aan de dagen-van-de-week-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Ooit, lang geleden, was Status Quo een psychedelisch bandje. Fluwelen jasjes, braaf rechtopstaand spelend met de gitaren bijna in de oksels en zanger Francis Rossi heette Mike Rossi omdat het management dat mannelijker vond klinken. “Pictures Of Matchstick Men” was hun psychedelische doorbraak en tot op de dag van vandaag hun enige wereldhit. Na twee jaar psychedelica hadden ze het wel gezien, rock vonden ze eigenlijk veel interessanter. De fluwelen jasjes werden verruild voor groezelig spijkergoed en de shuffle werd de basis voor de sound. Allereerst verscheen de single “Down The Dustpipe”, voor de band geschreven door een Australische singer-songwriter, en het werd zowaar een redelijke hit.

De heren wisten dat ze iets goeds te pakken hadden en begon het werk aan het eerste album met de nieuwe sound, Ma Kelly’s Greasy Spoon. Nog steeds voor de oude platenmaatschappij Pye en met dezelfde producer, John Schroeder. Ma Kelly’s Greasy Spoon werd mede daardoor een soort compromis tussen psychedelica en de boogie waarmee ze uiteindelijk zo succesvol werden.

“(April) Spring, Summer and Wednesdays” was een van de eerste songs die Francis Rossi schreef met tourmanager/harmonicaspeler Bob Young. Later zouden ze aan veel van de grootste hits schrijven, zoals “Down Down” en “Caroline”. Het is leuk om te horen hoe shuffle, blues en psychedelica nog om voorrang strijden in dit nummer, terwijl de tekst vooral vaag over bloemetjes en gras neuzelt.

Bij de recente reünieconcerten was “(April) Spring, Summer And Wednesdays” een van de vaste ingrediënten. En terecht. Status Quo heeft meer dan 50 jaar historie en “(April) Spring, Summer and Wednesdays” staat voor een belangrijke periode in die historie.

https://www.youtube.com/watch?v=fDoU3q1NaMw&feature=player_detailpage

Lees ook de andere bijdragen aan de de dagen-van-de-week-battle op Ondergewaardeerde Liedjes. Vergeet niet om dagelijks de nieuwe bijdragen te lezen!