Fire Within - Fire Within cover

Fire Within – Fire Within

Deltametal

De Zeeuwen van Fire Within hebben eind vorig jaar hun debuut uitgebracht, vol powermetal waar de inzet vanafspat. Fire Within bevat negen tracks van samen een kleine veertig minuten.

Vooral gitarist Dennis van de Bor trekt de aandacht. Goede riffs en vette solo’s, in tracks die erg doen denken aan de Nederlandse metal van de jaren tachtig. Helloïse, Picture, dat werk. Daar is overigens niets mis mee. Dit genre is nu eenmaal niet reuzehip, dan is het logisch dat de nummers al snel aan bands uit het verleden doen denken. Bijkomend voordeel is dat de ruwe randjes die op Fire Within te horen zijn als nostalgie ervaren kunnen worden.

Dennis van de Bor is ook de zanger van dienst en slaagt erin een goed niveau vast te houden. In de drums wordt voor mijn gevoel wat snel naar de dubbele bassdrums gegrepen. Het kan soms de subtiliteit eruit rammen, en da’s een beetje zonde. In songs als “Memories” en “Progress” hoor je dat de band die subtiliteit best aankan. Een enkele keer ontbreekt ook de echte verfijning in het samensmelten van de verschillende instrumenten – vooral de toetsen lijden daar wat onder -, maar daar kan aan gewerkt worden. Het zal ongetwijfeld ook met het budget te maken hebben. Tegelijkertijd zit er wel de broodnodige diepte in drums en bas, en dat is op zijn beurt een compliment waard.

De composities hebben een kop en staart en worden niet eindeloos uitgerekt. Riff, knallen, klaar en niet tegen elke prijs alles overhoop gooien met een instrumentale passage. Op momenten dat ze dat wel doen, doen ze dat op de goede manier: met mate. Fire Within is een mooie basis om op verder te borduren.

File: Fire Within – Fire Within
File Under: Deltametal
File Audio: [FireCloud]
File Video: [FireTube]

(Eigen beheer)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *