Vaughan Brothers – Tick Tock (1990)

Nog net op tijd van de bucket list

Mijn bijdrage voor de Liedjes die na het overlijden zijn uitgebracht-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Stevie Ray Vaughan was al vroeg een ster in de blues, eigenlijk al voordat hij een album had uitgebracht. Ook buiten de blues was hij bekend aan het worden doordat hij onder andere aan David Bowie’s Let’s Dance had meegewerkt, nota bene een van de meest commerciĆ«le albums van Bowie. Pas daarna bracht Vaughan zijn eerste album uit. Vaughan’s vierde album, In Step uit 1989, werd als zijn beste album tot dan gezien, maar er was nog een wens onvervuld gebleven: een album maken met zijn grote broer Jimmie. In 1990 was het eindelijk zover met Family Style. Wat niemand wist was dat het Vaughan’s laatste studio-opnamen zouden blijken.

Velen hadden al verwacht dat Vaughan niet oud zou worden. Zijn uitgebreid gedocumenteerde drank- en drugsgebruik (hij was alcoholverslaafd vanaf zijn zesde!) had hem al een paar keer bijna het leven gekost. Juist op het moment dat hij zijn verslavingen leek te overwinnen, sloeg het noodlot toe. Op 27 augustus 1990, nadat hij in Wisconsin twee concerten had gegeven met Eric Clapton, kregen de piloten van een viertal helikopters ondanks slecht zicht de opdracht over een bergkam te vliegen. De helikopter met Stevie Ray Vaughan en drie medewerkers van Eric Clapton vloog tegen de bergwand. De piloot en zijn vier passagiers waren vrijwel op slag dood.

Een maand later, op 25 september, verscheen Family Style. Geproduceerd door Nile Rodgers, waar Vaughan mee op Let’s Dance had gewerkt. Het was dan ook niet de bedoeling dat het een album vol gitaargeweld zou worden. Stevie Ray ging zo nu en dan wel degelijk flink tekeer op Family Style en hij was herkenbaar als altijd, maar hij gaf ook ruim baan aan zijn grote broer. De single werd het aanstekelijke “Tick Tock”, geschreven door Jimmie, Nile Rodgers en Jerry Lee Williams. Hoewel het album toch vooral een bluesalbum is, is “Tick Tock” pure soul op zijn Motowns. Het laat nog maar eens horen hoezeer Stevie Ray Vaughan ondanks zijn kwaliteiten als gitarist in dienst van het liedje kon spelen.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de de Liedjes die na het overlijden zijn uitgebracht-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *