Dienstmededeling: minder meekijkers

Ondanks mijn enthousiaste aanwezigheid op het web ben ik mij erg bewust van de gegevens die er worden verzameld. Ik gebruik dan ook liefst geen Google maar DuckDuckGo, ik gebruik Vivaldi en Brave in plaats van Chrome, ik ben bij het surfen niet standaard op allerlei Google- en andere accounts ingelogd, ik heb geen Facebook – nooit gehad ook – en ik ben me er redelijk goed van bewust wat ik online gooi.

Als websitemaker heb ik ook een verantwoordelijkheid voor mijn lezers, vind ik. Liefst wil ik dat er zo min mogelijk gegevens van lezers verzameld worden op mijn site. Daarom heb ik bijvoorbeeld al vrij snel het gebruik van Google Analytics van de site afgehaald. Maar één dingetje zat me al een tijd niet lekker: het rijtje logo’s om mijn geneuzel te verspreiden op social media. Want stiekem gebruiken Facebook, Google en tal van andere clubjes (via een omweg vaak weer van een van die twee) die logo’s om vast te leggen dat een lezer hier is geweest. Gisteren heb ik besloten dat dat maar eens moest ophouden. Alleen een WordPressbutton, een Twitterbutton en een e-mailbutton zijn voortaan nog onder de berichten te vinden.

Dat betekent natuurlijk niet dat je mijn stukjes niet via Google+, Facebook of andere sites mag verspreiden. Integendeel, graag zelfs. Maar vanaf heden weten de te nieuwsgierige aagjes uit Silicon Valley hopelijk pas op dát moment dat je hier bent geweest.

3 reacties

  1. Bedankt voor de alternatieve Browers en zoekmachine. Ik ben dus 1 van de mensen die al vanaf het begin Hyves, FB en die andere sociale media wantrouwden. Helaas is aan Google bijna niet te ontkomen. :(

    1. Een eigen domein met alleen een e-mailaccount is heel betaalbaar. Mijn oude domein komma.net is nu zo’n e-maildomein. Gmail gebruik ik heel beperkt. Helaas is straks onze eigen overheid de grootste datagraaier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *